A kék vércse védelme a Pannon régióban (LIFE05 NAT/H/000122)
Magyar  |  English  |  Românã
Adatvédelem  |  Impresszum  |  Kapcsolat
Belépés
felhasználó
jelszó
belépésregisztrációjelszó
LIFE projekt  :  a kék vércse  :  monitoring  :  letöltés  :  linkek  :  galéria  :  levelezőlista  :  jeladós madarak
Legfrissebb híreink
A hazai és vajdasági, valamint romániai (partiumi) fészkelő-helyekre a napokban megérkeztek afrikai telelőterületeikről az első kék vércsék. (2012/04/30)
A kékvércse-védelmi programokban együttműködő magyarországi, romániai és szerbiai partnerek idén tavasszal is elvégezték a kék vércsék számára kihelyezett költőládák javítását, tatarozását. (2012/04/04)
2012-ben immáron 7. alkalommal került sor a „Sólyomcsalogató” elnevezésű ragadozómadár-védelmi konferenciára. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság által közösen szervezett rendezvénynek a szarvasi Körösvölgyi Látogatóközpont adott otthont február 18-19-én. (2012/02/21)
Tíz éve annak, hogy a Milvus Csoport a ragadozó madarak dobrudzsai vonulását kutatni kezdte. Mint köztudott, több ragadozómadarunk, köztük a kék vércse is, hosszú távú vonuló, a téli hónapokat Afrikában tölti. (2011/11/16)
Oldal letöltések száma: 1099345
Legutóbbi frissítés: 2012/06/10
Rendszertan  

A kék vércse (Falco vespertinus) monotipikus faj. Legközelebbi rokona az Ázsia keleti részén, tőle területileg elkülönülve költő amuri vércse (Falco amurensis), melyet korábban egyik alfajának tartottak. A sólyomfélék családjába (Falconidae) és a sólyomalkatúak rendjébe (Falconiformes) tartozik.

Nevét a hím madarak kékes-szürke színéről kapta. Népi nevei még: hamvas vércse, vöröslábú vércse, palaszürke vércse, bogárzó sólyom.

Leírás >>
Elterjedés >>
Élőhely >>
Táplálkozás >>
Költés >>
A vetési varjú >>
Vonulás >>
Védelmi helyzet >>
Trendek és veszélyeztető tényezők >>
© A kék vércse védelme a Pannon régióban (LIFE05/NAT/H/000122) Az oldalon található információk és adatok a program tulajdonát képezik, azok és részeik bármilyen formában való utánközlése vagy felhasználása kizárólag a programvezető írásos engedélyével lehetséges.